Om oss

Jupither Josephsson Theatre Company är ett fristående scenkonstkompani som med förebilder i kontinentens produktionsformer ökar utbytet och samproduktionen mellan teatrar i såväl Europa som olika städer i Sverige. Kompaniet ska vara en konstnärlig spjutspets som berikar och ger en injektion av högkvalitativ scenkonst med tydlig samtidskoppling till svenskt kulturliv samt stärker samarbeten med teatrar och festivaler i Europa.

I dagens samhälle är det viktigare än någonsin att samverka över nationsgränserna och se att vi alla står inför liknande utmaningar.

Jupither Josephsson Theatre Company

  • ska producera angelägen scenkonst av yppersta klass genom nutida europeisk och svensk dramatik med fokus på att leva i Europa idag
  • vill kombinera ett starkt visuellt berättande på hög konstnärlig nivå med ett brinnande engagemang i omvärlden
  • tror på konstens kraft att förstå livet från nya perspektiv, att sätta oss själva och vår värld i ett större sammanhang
  • ska genom kontinuerliga samproduktioner med teatrar i Sverige och Europa ständigt utvecklas konstnärligt och publikt

Kompaniets första premiär är Tigern av den rumänska dramatikern Gianina Carbunariu, den 4 september 2015 på Dramaten i Stockholm, med efterföljande spelperiod på samproducerande teatrar i Sverige och Europa.Foto: Urban Jörén

Ulrika Josephsson har arbetat inom scenkonstområdet sedan mitten av 80-talet, med uppdrag som chefproducent för Riksteaterns konstnärliga avdelning Riks Drama, med Lars Norén som konstnärlig ledare och som Vd och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg.

Sofia Jupither är teaterregissör som har varit verksam på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Hon har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och Jon Fosses verk och även vunnit både Svenska Dagbladets Thaliapris och Heddaprisen.

Jupither Josephsson Theatre Company erhåller finansiellt stöd av Kulturbryggan, Stockholm Stads Kulturförvaltning, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation samt av Postkodlotteriets Kulturstifltlese och Rumänska kulturinstitutet för dess första produktion Tigern.