SOLITAIRE

En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.

Med den scenanvisningen inleds denna pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev före sin död, som nu får urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. En pjäs som än en gång visar hur Lars Norén ständigt utvecklades som dramatiker, hur han aldrig slutade förnya sig själv.

Uppsättningen är en samproduktion med oss på Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med och med skådespelare från Den Nationale Scene i Bergen, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Svenska Teatern i Helsingfors och Uppsala stadsteater. Den får urpremiär på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.

Urpremiär på Dramaten 29 januari 2022.

Foto: Mats Bäcker

———————–

Presscitat

”Sofia Adrian Jupither iscensätter Lars Noréns sena pjäs som en orkesterdirigent. Det blir en vacker och otäck bild av vår tids radikala individualism”
SVD

”Verket är intelligent konstruerat med en ömhet i blicken så att det blir djupt komplext men samtidigt direkt och tillgängligt för betraktaren”
DN

”Jupither gör ”Solitaire” till en ”I väntan på Godot” för vår tid”
EXPRESSEN