Tigern

Tigern har spelats klart för denna gång. Vi tackar för alla fantastiska reaktioner och det fina mottagandet produktionen har fått runt om i världen.

En europeisk mockumentär.

”Den historia vi ska framföra i kväll är berättelsen om en sibirisk tiger född i en vacker medelstor stad i Europa. Vi har varit där och försökt dokumentera vartenda steg som detta kattdjur tog, från det att hon lämnade sin bur!”

Skärmavbild 2015-05-27 kl. 22.29.48

Klicka här för spelplan (PDF)

En helt vanlig stad i Europa. Ett vackert medeltida torg, uteserveringar, duvor, förbipasserande, turister, hemlösa…En helt normal stad där allt går sin gilla gång när det plötsligt en dag inträffar något onormalt.

En tiger rymmer från djurparken. Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cărbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid. Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

 Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka….. Jag valde mokumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer, berättar Cărbunariu

 Gianina Cărbunariu (f 1977) är regissör och dramatiker baserad i Bukarest. Efter sina studier på universitetet för teater och film i Bukarest, startade hon tillsammans med tre andra studenter en ny teatertävling som snabbt utvecklades till en mycket intressant plattform för nya dramatiker. Hennes verk har översatts och spelats på bl a Royal Court London, Schaubuhne Berlin, Kammerspiele München och Volkstheater i Wien.

Läs en intervju som journalisten Anna Håkansson gjorde under Gianinas senaste besök i Sverige.

 Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theater Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo.

Författare: Gianina Cărbunariu
Översättning: Inger Johansson
Regi: Sofia Jupither
Producent: Ulrika Josephsson
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Medverkande: David Fukamachi Regnfors, Fredrik Gunnarson, Anders Hambraeus, Åsa Persson, Jonas Sjöqvist
Produktion: Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Örebro Länsteater och Festival d’ Avignon.

Ensemble

Åsa Persson
asa_persson_200x300Åsa är en mycket kär ”gammal” vän till oss. Vi har en lång historia tillsammans från Riks Drama och Folkteatern i Göteborg och är så otroligt glada att vi nu får jobba tillsammans igen. Hurra!

CV: Åsa Persson gick ut Teaterhögskolan i Malmö 1996. Hon har gjort drygt 30 scenproduktioner och arbetat på Stadsteatrarna i Göteborg, Malmö och Stockholm. Hon har medverkat i flera uppsättningar på Riksteatern, Dalateatern och på Folkteatern i Göteborg. Åsa har arbetat i fria grupper såsom Galeasen, Strindbergs Intima, Teater Tribunalen, och även medverkat i flera radio-, TV- och filmproduktioner

 

 

 

Fredrik Gunnarson
fredrik_gunnarsson_200x300Fredrik är en ny bekantskap för oss och vilken bra bekantskap sen! Vi har förstås sett honom på scen och film och är kanonglada att han nu kunde komma med oss på detta äventyr!

CV: Fredrik Gunnarson är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1992-95. Han är frilansskådespelare som för närvarande är anställd på Malmö Stadsteater men har arbetat
på många olika teatrar runtom i Sverige, både institutioner och fria grupper. Han har även synts i olika TV- och filmproduktioner. I sommar har han sin första premiär på sin egen teater, Bjärnum Stadsteater.

 

 

 

David Fukamachi Regnfors
david_fukamachi_regnfors_200x300David mötte vi första gången redan som praktikant på Folkteatern i Göteborg och när vi nu flera år senare såg honom igen i Besynnerliga händelser med en hund om natten på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm ropade vi ”Honom vill vi ha!”. Och det fick vi!

CV: David Fukamachi Regnfors är utbildad vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Han har varit verksam på Backa Teater, Folkteatern Göteborg, Göteborgs Stadsteater och senast på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Han har skrivit och regisserat den delvis självbiografiska enmansföreställningen ”Farfar var samuraj och dödade massa amerikaner” och kan i vinter ses i rollen som Klas Östergren i Mikael Marcimains filmatisering av romanerna ”Gentlemen” och ”Gangsters” på SVT.

 

 

Anders Hambraeus
anders_hambraeus_200x300Anders har vi nyligen lärt känna utanför scenen. På Örebro Länsteater har vi dock sett honom i många fina produktioner och att han nu vill dra ut med oss på denna resa är vi väldigt glada och stolta över!

CV: Anders Hambraeus gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 1988 och tillhör Örebro Länsteaters fasta ensemble sedan 1996 och har även medverkat i TV- och filmproduktion. Innan tjänsten i Örebro var Anders frilansande skådespelare under 8 år. ”Allt från hund till Jesus har jag spelat och ser nu fram emot nya utmaningar på andra teatrar och andra länder.”

 

 

 

Jonas Sjöqvist
jonas_sjoqvist_200x300Jonas träffade vi på Folkteatern i Göteborg och tycke uppstod direkt. Vi har fantastiska minnen från några häftiga uppsättningar. Sedan dess har vi letat möjligheter att jobba tillsammans igen och nu får vi äntligen det!

CV: Jonas Sjöqvist är utbildad vid teaterhögskolan i Göteborg. Han har under många år tillhört den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg där han medverkat i en rad uppmärksammade uppsättningar. Jonas har även medverkat i uppsättningar på andra teatrar och i flera TV- och filmproduktioner.

Succé för Tigern

För spelplan klicka här (PDF)

”En pjäs som verkligen äger såväl relevans och aktualitet”
Skånska Dagbladet

”För regin står kompaniets grundare Sofia Jupither som med säker hand förvandlat Cărbunarius svart surrealistiska text till en rapp och rolig pjäs, genomlyst av mänskligt mörker”
Sydsvenskan

”Det är välspelat, humoristiskt och med en ensemble som tagit sig an materialet med en behaglig lätthet. Det är skoj men med en idag gruvligt allvarlig botten och kanske just därför extra drabbande. Ett skratt som blir till ett stelnat grin i spegeln som hålls upp mot publiken”
Sveriges Radios David Richter

”Föreställningen är också så rörande och så vacker och passar i stort sett alla åldrar – ja, Jupither Josephssons Teaterkompanis första uppsättning, inte bara imponerar utan öppnar upp mot världen”
Kulturnytt, Sveriges Radio P1

”Missa inte en ovanligt nutida pjäs!”
SvD

”Blottar kylan i det europeiska samhället… vi ställs ansikte mot ansikte med oss själva, med människomonster”
Hufvudstadsbladet

”’Tigern’ är en kort, smart och svart humoristisk pratpjäs”
DN

”Uppfriskande pjäs om det djurliga och det mänskliga”
Aftonbladet

”På ett skarpt och underhållande sätt berättar den om hur människor agerar inför det som är annorlunda”
Kulturbloggen

”Underbart svart på ett roligt sätt. Men den är också rolig på ett svart sätt”
UNT

Läs en intervju som journalisten Anna Håkansson gjorde under Gianinas senaste besök i Sverige.

Se trailer från repetitionerna här:
https://youtu.be/zoDgwCs0qrM

Spelplan 

2015

SEPTEMBER

Fri 4th   Sep             DRAMATEN, Stockholm
Sat 5th Sep               DRAMATEN, Stockholm
Tue 8th Sep              DRAMATEN, Stockholm
Fri 11th Sep              DRAMATEN, Stockholm
Sat 12th Sep              DRAMATEN, Stockholm

OKTOBER

Wed 14h Oct                NATIONALTHEATRET, Oslo
Thu 15th Oct               NATIONALTHEATRET, Oslo

NOVEMBER

Fri 6th Nov                  ESBO TEATER, Helsinki
Sat 7th Nov                  ESBO TEATER, Helsinki
Fri 13th Nov                MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Sat 14th Nov               MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Tue 17th Nov              MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Wed 18th Nov             MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Thu 19th Nov              MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Tue 24th Nov              MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Wed 25th Nov             MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Thu 26th Nov              MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Fri 27th Nov                MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Sat 28th Nov               MALMÖ STADSTEATER, Malmö

DECEMBER

Tue 1st Dec                MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Wed 2nd Dec              MALMÖ STADSTEATER, Malmö
Sat 12th Dec               DRAMATEN, Stockholm
Sun 13th Dec              DRAMATEN, Stockholm

2016

JANUARY

Sat 2nd Jan                 DRAMATEN, Stockholm
Sun 3rd Jan                DRAMATEN, Stockholm
Tue 5th Jan                 DRAMATEN, Stockholm
Wed 6th                       DRAMATEN, Stockholm
Sat 16th Jan                DRAMATEN, Stockholm
Sun 17th Jan                DRAMATEN, Stockholm
Fri 22nd Jan                 DRAMATEN, Stockholm
Sat 23rd Jan                DRAMATEN, Stockholm
Tue 26th Jan               DRAMATEN, Stockholm
Sat 30th Jan                DRAMATEN, Stockholm
Sun 31st Jan                DRAMATEN, Stockholm

FEBRUARY

Fri 5th Feb                  DRAMATEN, Stockholm
Sat 6th Feb                  DRAMATEN, Stockholm
Thu 11th Feb               FOLKTEATERN, Göteborg
Fri 12th Feb                 FOLKTEATERN, Göteborg
Sat 13th Feb                FOLKTEATERN, Göteborg
Tue 16th Feb               FOLKTEATERN, Göteborg
Wed 17th Feb              FOLKTEATERN, Göteborg
Thu 18th Feb               FOLKTEATERN, Göteborg
Fri 19th Feb                 FOLKTEATERN, Göteborg
Sat 20th Feb                FOLKTEATERN, Göteborg

MARCH

Tue 1st Mar                THEATRE NATIONAL, Brussels
Wed 2nd Mar              THEATRE NATIONAL, Brussels
Thu 3rd Mar               THEATRE NATIONAL, Brussels
Fri 4th Mar                 THEATRE NATIONAL, Brussels

APRIL

1st – 30th April           RIKSTEATERN.

MAY

Tue 10th May             ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Wed 11th May            ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Thur 12th May           ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Fri 13th May               ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Sat 14th May              ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Tue 17th May             ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Wed 18th May            ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Thur 19th May           ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Fri 20th May               ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Sat 21st May              ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Tue 24th May             ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Wed 25th May            ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Thur 26th May           ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Fri 27th May               ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro
Sat 28th May              ÖREBRO LÄNSTEATER, Örebro

 

Öppna samtal om Tigern

Samtal om Tigern

Tema: Arbetsprocessen med produktionen

Datum: 22 januari, kl. 20.30 (efter föreställningen som börjar 19.00)
Plats: Dramatens lilla scen.
Fri entré
Delar av ensemblen samtalar och berättar om arbetsprocessen och repetitionerna med föreställningen Tigern av den rumänska dramatikern Gianina Carbunariu i regi av Sofia Jupither. Dramatens dramaturg Jacob Hirdwall leder samtalet.

Samtalet genomförs i samarbete med Jupither Josephsson Theatre Company och Dramaten&, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Riksteatern.

 

Samtal om Tigern

Datum: 26 januari, kl. 20.30
Plats: Dramatens lilla scen.
Fri entré
Medverkande:  Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset, Ingrid Lomfors, överintendent Forum för Levande Historia, och Lawen Mohtadi, förläggare. Bosse Lindquist, producent SVT Dokumentär leder samtalet. 

Samtalet genomförs i samarbete med Jupither Josephsson Theatre Company och Dramaten&, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Riksteatern.

 

Tidigare samtal

Samtal om Tigern
Datum: 11 september, kl. 20.45
Plats: Dramatens Lilla scen
Medverkande: dramatikern Gianina Cărbunariu, regissören Sofia Jupither, historikern Heléne Lööw och Hynek Pallas, kulturjournalist och doktor i filmvetenskap. Moderator är Anna Furumark.
Läs mer

Introduktion till Tigern
Datum: 12 september, kl.12.30
Plats: Marmorfoajén
Medverkande: dramatikern Gianina Cărbunariu och dramaturgen Ninna Tersman.
Läs mer